Dieet en PMS: voeding om symptomen te verminderen

Dieet en PMS: voeding om symptomen te verminderen

Dieet en PMS: voeding om symptomen te verminderen

Veel vrouwen zijn bekend met het premenstrueel syndroom (PMS). Deze verzameling van symptomen, die vaak optreedt rondom de menstruatie, kan zorgen voor fysiek en emotioneel ongemak. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de symptomen van PMS te verminderen, waaronder dieetveranderingen. In dit artikel zullen we bespreken hoe voeding kan helpen om PMS-symptomen te verminderen.

1. Eet voedingsmiddelen rijk aan magnesium
Magnesiumrijke voedingsmiddelen kunnen helpen om de symptomen van PMS te verminderen. Magnesium helpt bij het reguleren van neurotransmitters in de hersenen, waardoor het humeur kan worden verbeterd en angst en depressie kunnen verminderen. Voedingsmiddelen zoals noten, zaden, volle granen, bananen en donkere chocolade zijn goede bronnen van magnesium.

2. Omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van pijn en stemmingswisselingen veroorzaakt door PMS. Voeg voedingsmiddelen zoals vette vis (zoals zalm en tonijn), lijnzaad, chiazaad en walnoten toe aan je dieet om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

3. Kies voor complexe koolhydraten
Koolhydraten kunnen PMS-symptomen tijdelijk verlichten, maar het is belangrijk om te kiezen voor de juiste soorten koolhydraten. Kies voor complexe koolhydraten zoals volle granen, groenten en peulvruchten in plaats van geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en suikerhoudende snacks. Deze complexe koolhydraten zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel, waardoor stemmingswisselingen en prikkelbaarheid kunnen verminderen.

4. Verminder zoutinname
Veel vrouwen ervaren vochtretentie voorafgaand aan hun menstruatie, wat kan leiden tot opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Het verminderen van de zoutinname kan helpen om vochtretentie te verminderen. Probeer zoutrijke snacks en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en kies voor verse, onbewerkte voeding in plaats daarvan.

5. Vitamine B6-supplementen
Vitamine B6 staat bekend om het verlichten van PMS-symptomen. Het kan helpen bij het reguleren van hormonen en stemmingswisselingen verminderen. Raadpleeg echter altijd een arts voordat je begint met het nemen van vitamine B6-supplementen, omdat een teveel aan deze vitamine ook schadelijk kan zijn.

Bij het aanpassen van je dieet om PMS-symptomen te verminderen, is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren met wat voor jou werkt. Elk lichaam is anders en reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Het kan ook nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden om te zien welke voedingsmiddelen jouw symptomen verergeren of juist verminderen.

Het veranderen van je dieet alleen zal waarschijnlijk niet alle symptomen van PMS wegnemen, maar het kan zeker bijdragen aan het verminderen van de ongemakken. Als je echter ernstige PMS-symptomen ervaart die je dagelijks functioneren belemmeren, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen voor een geschikte behandeling.

Reacties zijn gesloten.